Hur gör vi?

Vi är skolade enligt det danska sättet att dyka vrak med tungt ytfartyg. Dora väger 13 ton. Vi letar upp vrakets högsta punkt med ekolod. Oftast bygget mitt på. Väl när vi passerar slänger vi i ett tungt lod som drar med sig en specialriggad grov tamp ner till vraket. Träffar vi vraket får vi en bekräftelse i form av några meter slack tamp på ytan.

Första dykpar går ner till lodet på bygget via bojen. Utan att dra i tampen även om det är strömt… En liten ”flamingo” frigolit bit skall finnas i benfickan. Väl nere på vraket angörs tampen (förstärkt med stålvajer) i vraket på en stark plats som relingen eller hög position som bygget. När väl detta är klart släpps frigolit biten upp till ytan som en signal till ytorganisation att spänna fast Dora med vår hydraulik vinsch på akterdäck .

Klicka här för en liten film

Resultat blir en kort, rak och stabil angöring i vraket med 100% Oxygen rigg hängande på 6meters djup.

Inga slacka blå 8mm snören från Biltema att trassla in sig i utan en kraftig 20mm tamp rakt ner till vraket =)

Att binda i vrak är en konst och ära vi vill dela med oss av. Först ner får bästa sikt och ofta massor med stor fisk. Att binda loss sista dyket kräver även säkerhetstänk och erfarenhet.

Vi har även en mail-lista för invigda vrakdykare, vill du vara med? Anmäl ditt intresse till styrelsen@ockerodorarna.com

De vrak som ligger djupare än 50 skall erfarenhet styrkas. Certifikat, loggbok med antal dyk, eller referenser från en av klubben känd vrakdykare. Detta för alla medlemmars trygghet och säkerhet.

Välkommen till oss på vrak-kurs

Här finner du Allans Jensens listade vrak i Kattegatt.

 

Dax o binda i vraket
Dax o binda i vraket

 

 

Årsmöte 2024

Kom och gör din röst hörd på vårt årsmöte.

Utöver delaktighet i klubbens verksamhet så får du lyssna till ett intressant föredrag om militär och civil dykning, givet av vår medlem Andreas Svanström.

Har du ännu inte hunnit bli medlem för 2024 kan du göra det här!